Czerwiec2012

SMAKOBLOG lipiec 2012

Gadanie na stronie

To STRONA bez końca

Pole tekstowe: POWRÓT
Pole tekstowe: Do góry

Przypłynęło lato, a z nim taki widok z Chaty nad Wkrą

W lecie Wkrą płyną kajaki.

W sąsiedztwie naszej Chaty jest kilka wypożyczalni. Wyprawę można zacząć już w okolicach Bolęcina  czy Jońca i spłynąć rzeką, do Pomiechówka, a nawet do ujścia Wkry do Narwi. Oczywiście dla wzmocnienia sił konieczny jest popas w Chacie nad Wkrą.

Płyniemy z prądem.

Podpowiemy, jak zorganizować taki spływ.

MORWA nie tylko jedwabniki ją lubią

Ta bardzo mała rybka z naszej rzeki jest postrachem czerwonych robaczków, wędkarzy i kucharzy.

A jaka piękna.

SZYBKIE RYBKI PROSTO Z RZEKI

Złowić

Zabić

Wypatroszyć

Wypłukać

Dobrze wysuszyć

Posolić

Mocno rozgrzać patelnię z olejem

Smażyć stopniowo na rumiano

Kilka minut

Na chrupko

Olej ma być zawsze gorący

Cytryna

Zjedzone

Na drzewie

Na kamyku

W placuszkach

Pole tekstowe: ZRÓB TO SAM

Robimy w DZIEŃ UPALNY

gdy została nam „woda z ogórka”

(np.. po robieniu tzatziki)

· Woda z ogórka z pestkami i resztkami miąższu

· 50 ml czystej wódki

· Koperek

· Szczypta soli i pieprzu

· Lód

· Woda gazowana

Zmiksować „wodę z ogórków”, doprawić koperkiem, solą i pieprzem, przelać do dużej szklanki z lodem, dopełnić wodą gazowaną, udekorować

 

WYPIJ W TOWARZYSTWIE

Bazylia & bazylia

Pole tekstowe: Wieści ze skrzynek — ziółka

Dużo cząbru

Pole tekstowe: Wieści z ogrodu — kwiat jaśminu
Pole tekstowe: ROBI SIĘ NIEBEZPIECZNIE

Syrop z jaśminu

· 200 g płatków jaśminu (bez pyłku)

· 1,, 25 kg cukru

· 1, 25 l wody

· Kwasek cytrynowy (szczypta)

Z wody i cukru zrobić syrop.

Kwiaty zblanszować we wrzątku, odcedzić, włożyć do syropu i gotować przez 30 min. Odcedzić. Syrop przecedzić przez czystą szmatkę i ponownie gotować, aż zgęstnieje. Zakwasić. Gorący przelać do ciemnych butelek, dokładnie zamknąć. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

HERBATKA na letni KATAREK
po zimnej kąpieli

· Kwiat czarnego bzu

· Kwiat lipy

· Liść lipy

· Liść maliny

· Maliny prosto z krzaka

· Fiołek trójbarwny

ZAPARZYĆ I POPIJAĆ

Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym

Szykujemy imprezę.

Po przystawkach i zielonej zupie to co widać po lewej trafi na półmiski z sałatą pełną kolorowych liści, do tego truskawki, czereśnie i syrop z zredukowanego octu balsamicznego z akacjowym miodem, obok pieczone z masłem w łupinkach młode ziemniaki z masłem i koperkiem i zielona fasolka lekko chrupiąca z młodą marchewką duszoną z malinami.

Potem już tylko deser, ten po prawej, sernik z mascarpone podany z owocami

Letnia sałatka z sosem jogurtowo szpinakowym z odrobiną, czosnku.

Obowiązkowo ogórek, pomidor, rzodkiewka i cebula. Chwila cierpliwości.

Uwielbiam jak wszystkie te smaki połączą się w sosie.

Zawsze wyjadam sos do końca.