SMAKOBLOG lipiec 2012 |
Gadanie na stronie To STRONA bez końca |
Przypłynęło lato, a z nim taki widok z Chaty nad Wkrą |
W lecie Wkrą płyną kajaki. W sąsiedztwie naszej Chaty jest kilka wypożyczalni. Wyprawę można zacząć już w okolicach Bolęcina czy Jońca i spłynąć rzeką, do Pomiechówka, a nawet do ujścia Wkry do Narwi. Oczywiście dla wzmocnienia sił konieczny jest popas w Chacie nad Wkrą. Płyniemy z prądem. Podpowiemy, jak zorganizować taki spływ. |
MORWA nie tylko jedwabniki ją lubią |
Ta bardzo mała rybka z naszej rzeki jest postrachem czerwonych robaczków, wędkarzy i kucharzy. A jaka piękna. |
SZYBKIE RYBKI PROSTO Z RZEKI Złowić Zabić Wypatroszyć Wypłukać Dobrze wysuszyć Posolić Mocno rozgrzać patelnię z olejem Smażyć stopniowo na rumiano Kilka minut Na chrupko Olej ma być zawsze gorący Cytryna Zjedzone |
Na drzewie |
Na kamyku |
W placuszkach |
Robimy w DZIEŃ UPALNY gdy została nam „woda z ogórka” (np.. po robieniu tzatziki) · Woda z ogórka z pestkami i resztkami miąższu · 50 ml czystej wódki · Koperek · Szczypta soli i pieprzu · Lód · Woda gazowana Zmiksować „wodę z ogórków”, doprawić koperkiem, solą i pieprzem, przelać do dużej szklanki z lodem, dopełnić wodą gazowaną, udekorować
WYPIJ W TOWARZYSTWIE |
Bazylia & bazylia |
Dużo cząbru |
Syrop z jaśminu · 200 g płatków jaśminu (bez pyłku) · 1,, 25 kg cukru · 1, 25 l wody · Kwasek cytrynowy (szczypta) Z wody i cukru zrobić syrop. Kwiaty zblanszować we wrzątku, odcedzić, włożyć do syropu i gotować przez 30 min. Odcedzić. Syrop przecedzić przez czystą szmatkę i ponownie gotować, aż zgęstnieje. Zakwasić. Gorący przelać do ciemnych butelek, dokładnie zamknąć. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu |
HERBATKA na letni KATAREK · Kwiat czarnego bzu · Kwiat lipy · Liść lipy · Liść maliny · Maliny prosto z krzaka · Fiołek trójbarwny ZAPARZYĆ I POPIJAĆ Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym |
Szykujemy imprezę. Po przystawkach i zielonej zupie to co widać po lewej trafi na półmiski z sałatą pełną kolorowych liści, do tego truskawki, czereśnie i syrop z zredukowanego octu balsamicznego z akacjowym miodem, obok pieczone z masłem w łupinkach młode ziemniaki z masłem i koperkiem i zielona fasolka lekko chrupiąca z młodą marchewką duszoną z malinami. Potem już tylko deser, ten po prawej, sernik z mascarpone podany z owocami |
Letnia sałatka z sosem jogurtowo szpinakowym z odrobiną, czosnku. Obowiązkowo ogórek, pomidor, rzodkiewka i cebula. Chwila cierpliwości. Uwielbiam jak wszystkie te smaki połączą się w sosie. Zawsze wyjadam sos do końca. |