Lamus

SMAKOBLOG lamus

Gadanie na stronie

To STRONA bez końca

Pole tekstowe: POWRÓT

W LAMUSIE są różne stare teksty i fotki

Zrobimy porządki, dopełnimy wkrótce

Maj 2012

Uroczysty obiad domowy

MENU

Pasztet z bakaliami podany z gruszką z wina i borówkami

 

Botwinka z jajkiem

 

Cielęcina w sosie ze świeżych ziół z domowymi łazankami

Młoda marchewka z imbirem

Ziemniaki na maśle z koprem

 

Sałata

 

Tort truskawkowy

Pole tekstowe: Kolacja biesiadna z okazji okrągłej rocznicy ślubu
MENU
Część 1
Schab po warszawsku

Żurek ziemiański

Szynka z wieprza prosto z pieca
Złociste ziemniaki ze świeżym rozmarynem
Pikantny kompot
Surówki

Część 2
Zimny bufet
Deski zimnych mięs i wędlin
Nóżki cielęce
Ryby z naszej wędzarni
Śledź w oleju lnianym
Sałatki, warzywa, marynaty
Smalec ze skwarkami i ogórki kiszone
Wiejskie pieczywo
Ciasta domowe, owoce

Nocą na wzmocnienie
Barszczyk z paluszkami kminkowymi
Golonki duszone w piwie
Bigos myśliwski

Lato 2011

Od popołudnia do prawie rana w Chacie nad Wkrą

Na powitanie

Śledź w oleju lnianymi z czystą gorzałką

Pikantna zupa gulaszowa

Chłodnik z Kresów mojej babci

Micha kolorowych sałat i aromatycznych ziół z kozim serem

 

Kolacja niezbyt późna

Tatar podany na lodzie

Krewetki i małże z czosnkiem

 

Sumy pieczone na ognisku z grzybami i kaszą gryczaną
podane na kiszonej kapuście

Udziec barani z rożna mocno szpikowany czosnkiem

Młode ziemniaki duszone w maśle z koprem i szczypiorkiem

Młode warzywa i do chrupania z zielonym sosem

 

Kolorowe tarty z letnimi owocami

 

Nocna biesiada

Z grilla

Wybór szaszłyków mięsnych i warzywnych

Łódeczki z cielęciny z szałwią

Pikantne kiełbaski naszego wyrobu

Ziemniaki z ogniska, surówki i sosy

 

Stół wiejski

Deska naszych mięs pieczystych, wędlin i pasztetów

Wiejska szynka z kością

Ćwikła i sos tatarski na chrzanie

Smalec ze skwarkami i ogórki kiszone

Chleb z naszego pieca

Owoce i ciasta

Wiosna 2012

Przyjęcie urodzinowe

 

Na powitanie

 

Kolorowe tartinki i koreczki

 

oraz

 

Tradycyjny śledzik w oleju lnianym podany z samogonem

 

Uroczysta kolacja

 

Befsztyk tatarski                           Cocktail z krewetek

 

Sandacz w białym winie po polsku

 

Ox-tail

 

Płonąca szynka podlana sosem na wiśniaku

 

Złociste ziemniaki     Glazurowane buraczki         Piure z groszku             

 

Kompot

 

Tort urodzinowy

To już historia,

SMAKOWIDŁA NA LUNCH

Rozwożone do firm w styropianie

JESIENNE kiełbaski
w CHACIE nad WKRĄ

Jesienny SZASZŁYCZEK

Jesienne GOLONKI

JESIEŃ 2011

BOCZEK na zielonym
długo pieczony

RYBA po prostu

Pole tekstowe: Letnie ŚNIADANIE w plenerze

W dawnych czasach na walentynkach królowała wolna miłość

I znowu WIOSNA

Czy ta świnka PRZEMÓWI

Pole tekstowe: POWRÓT