SMAKOBLOG Czerwiec 2012 |
Gadanie na stronie To STRONA bez końca |
Masz ochotę na ciekawą imprezę z przygodami |
ZRÓB TO W CHACIE |
Do CHATY |
Już za parę dni, za dni parę otworzy się w CHACIE NAD WKRĄ Zostanie tam na lato, może do jesieni W planie plenerowe przyjęcia. Inne grillowanie Gotowanie na ognisku Dzikie roślinki na naszych talerzach Spotkanie z ZOMBIE (już są zaproszeni) Wielkie wędzenie kiełbas i ryb Lepienie pierogów Robienie marynat Mój pyszny chłodnik Jedzenie paluchami nie tylko przez dzieci Obiady na brzegu obok dzikiej rzeki Stare polskie smaki i dotąd nieznane Uczty i biesiady Noc dziwów Kupały Niedziela dla dzieci (planktony też ludzie) Przedziwne klimaty i troszkę wariactwa ZAPROŚCIE PRZYJACIÓŁ |
Zamieszajmy razem: Majonez (zrób to sam, jeżeli masz czas) Koncentrat pomidorowy (nie za wiele) Keczup (jak wyżej) Czosnek dobrze roztarty Chili (troszkę rozgniecionej suchej papryczki) Cukier (odrobina) Kilka kropli soku z pomarańczy i kilka z cytryny Czarny pieprz (świeżo zmielony) Whisky (troszeczkę do smaku, może być ) Poczekajmy chwilę, aż się przegryzie.. Gotowe ! Nie bądźmy zasadniczy, można eksperymentować. |
Duże szare, surowe krewetki. Mogą być mrożone. (rozmrozić przed pieczeniem) Grillujemy 3-4 minuty i jemy palcami z sosem i sałatą. Znikają szybko, nie przesadzać z czasem pieczenia. |
AKACJA |
TARTA AKACJOWA |
Pierwsze czerwcowe popołudnie Szkoda, że tak szybko przekwitają. Akacjowy sok znikał błyskawicznie |
Z tego będą poziomki, cdn. |
Z tego będą pigwowce, cdn. |
Z tego będą mirabelki, cdn. |
1 czerwca 2012 Budujemy nową wędzarnię Pierwszy DYM za nami |
NIE ROBIMY ZUPY |
Te pokrzywy zjedliśmy w maju z makaronem. Zostały inne POKRZYWY i przepis na ZUPPĘ POKRZYWOWĄ Składniki · pokrzywy, tylko młode liście · masło nie margaryna, nie mix · cebula · ziemniaki · bulion drobiowy lub wołowy (bez tłuszczu !) · śmietana · sól, pieprz, cukier, sok z cytryny · świeże zioła z ogródka Na maśle lekko dusimy posiekaną cebulę, do zeszklonej dodajemy posiekane pokrzywy, po chwili też ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy kilkanaście minut. Przyprawiamy i zaprawiamy śmietaną. Możemy podać z jajkiem, możemy też zmiksować i zrobić zielony krem.
|
Na DZIEŃ DZIECKA · Butelka białego, półwytrawnego wina · 100 ml żołądkowej gorzkiej · Dojrzałe truskawki pokrojone w cząstki · Świeży ananas pokrojony w kostkę · Brązowy cukier · Lód (dodać przed podaniem) Truskawki i ananasa zasypać cukrem i zostawić na 1/2 godziny, zalać wódką i winem i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Dodać lód i podawać.
WYPIJ W TOWARZYSTWIE Dzieciom nie podawaj. |
Róża pomarszczona — Rosa rugosa |
UCIERAMY RÓŻĘ W słoneczny dzień ostrożnie i powoli zbieramy do koszyka płatki róży. Przebieramy je starannie usuwając małe chrząszcze, które też lubią różę. Nożyczkami odcinamy białe, dolne końcówki płatków kwiatowych. Są gorzkie. Płatki ważymy i przekładamy do ceramicznej miski, najlepiej makutry. Sypiemy cukier, na jedną część róży dajemy dwie części zwykłego cukru. Energicznie rozgniatamy i ucieramy. Do skutku, aż całość nabierze prawie jednolitej konsystencji, a cukier będzie niewyczuwalny. Dodajemy do smaku sok z cytryny. Chwilę ucieramy i przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy szybko i chowamy w ciemnym miejscu. Niech czeka na dobrą okazję. PS. Np. do rogaliczków |
6 czerwca 2012 Kwiaty CZARNEGO BZU Czekają w gotowości. Wkrótce napiszę co z nich zrobimy |
U MATEUSZA Na chwilę przed otwarciem
Sozopol, 2 czerwca 2012 |
ROBIMY ZUPPĘ najlepszą jaką znam |
WIOSENNA ZUPPA JARZYNOWA Składniki na ok.. 8 porcji · Pęczek młodej włoszczyzny (duży) · Pomidor · Kalafior (trochę) · Kalarepka 1/2 szt. · Fasolka szparagowa (garstka) · Młody zielony groszek (garstka) · Młode ziemniaki 2-3 szt. · Koperek · Natka · Masło nie masmix · Śmietana ok.. 100g · Sól, pieprz, cukier, · Mąka pszenna 1 łyżka (niekoniecznie) Warzywa oczyszczamy i myjemy. Ziemniaki dokładnie szorujemy pozostawiając cienką skórkę. Pomidora i kalarepkę obieramy ze skórki. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, pomidora kroimy w kostkę, pora w talarki, kalarepkę w słupki, fasolkę w kawałki. Kalafiora dzielimy na różyczki, kawałki głąba i łodyżki kroimy w kostkę. Grubo siekamy kilka łodyg koperku. W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła i wrzucamy: marchewkę, pietruszkę, seler, pory, kalarepkę. Chwilę dusimy mieszając. Zalewamy wodą ok.. 2,5 l. Zagotowujemy, wrzucamy kalafiora,, fasolkę, groszek, łodygi kopru. Solimy i dodajemy troszkę cukru. Gotujemy ok.. 15 min. Wrzucamy ziemniaki, a po 5 min. Pomidora. Gotujemy ok.. 10 min., aż ziemniaki będą miękkie. Zaprawiamy zupę śmietaną i mąką. Pieprzymy. Dodajemy łyżkę zimnego masła, posiekany koperek i natkę. Gotowe PS Zamiast wody można dodać delikatny wywar z drobiu.
|
Bazylia |
Cząber |
Szczypior czosnkowy |
Lubczyk |
Schab po warszawsku na EURO |
ZACHOWAĆ OGONKI Ogonki z koperku użyj do zupy lub wykorzystaj przy gotowaniu ziemniaków. |
Nastrój NARODOWY Kurczak po polsku Nadzienie z wątróbką i koperkiem |
Sałatka z makaronu farfale z salami, czarnymi oliwkami, czosnkiem i świeżymi ziołami ze skrzynki |
Nie tylko piłką człowiek żyje, nasz tydzień 16— 24 czerwca |
ŻEBERKAMI I LESZCZEM inaugurujemy nową wędzarnię |
Składniki · Duży lub średni leszcz · Sól Przygotowania rozpoczynamy dzień wcześniej. Rybę patroszymy pozostawiając głowę. Dokładnie myjemy. W misce przygotowujemy solankę. Wkładamy rybę i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Wyciągamy rybę z solanki i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub czystą ścierką. Robimy pętelkę do zawieszenia ryby w wędzarni, kilkakrotnie obwiązujemy bawełnianym sznurkiem jej głowę (pod skrzelami) i zawiązujemy sznurek. Rozchylamy brzuch ryby patyczkiem, do środka wkładamy liście pokrzywy i ulubione zioła. Wieszamy rybę w przewiewnym, ocienionym miejscu na 2-3 godziny. Czekamy aż dobrze wyschnie. To ważne. W między czasie „przepalamy wędzarnię” Z suchej ryby wyjmujemy zioła i pokrzywę i wędzimy ok. 3 godzin w ciepłym, gęstym dymie z drzewa owocowego (np.. Z ałyczy) i olszyny. Jeszcze ciepłą rybę podajemy na stół. Szybko robimy zdjęcie, bo ryba znika w tajemniczy sposób. |
Składniki · Ładne żeberka w dużym kawałku · Sól · Czosnek · Zioła (bazylia, cząber, rozmaryn, szałwia, rdest, krwawnik, natka) · Oliwa · Pieprz, chili Przygotowania rozpoczynamy dzień wcześniej. Żeberka myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę. W moździerzu rozgniatamy czosnek z solą, ziołami i przyprawami, dodajemy oliwę i wyrabiamy na pastę. Żeberka dokładnie smarujemy marynatą i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia przystępujemy do wędzenia.. Wędzimy około 3 godzin w gorącym dymie z drzewa owocowego i olszyny. Gdy uzyskają piękny złoto —pomarańczowy kolor i będą prawie miękkie układamy je na grillu, pieczemy nad żarem ok. 1/2 godziny. Podajemy. Są również znakomite na zimno do chleba. |
Czarny bez a z niego pyszne placki |
CZOSNEK ZIELONAWY Allium oreaceum Rośnie na łące nad Wkrą, używamy go codziennie, np. do twarożku. Jest całkiem DZIKI, ale da się lubić. Delikatny i subtelny. Zawsze pod ręką |
potem dzieci poszły spać |
Placki i schabowy (z kostką) przesyłają POZDROWIENIA z SOZOPOLA |
Tak to się zaczęło, |
a wianki spłynęły rzeką |
WIANKI NAD WKRĄ W NOC KUPAŁY |
DŁUGA NOC DOBRE JEDZENIE MOCNE TRUNKI WIEJSKA ZABAWA DZIECI JUŻ ŚPIĄ MOCNE TRUNKI PONOWNIE DOBRE JEDZENIE PONOWNIE PŁYNĄ WIANKI |
Porzeczki Pianka Tarta |