Czerwiec2012

SMAKOBLOG Czerwiec 2012

Gadanie na stronie

To STRONA bez końca

Pole tekstowe: POWRÓT
Pole tekstowe: ZAPRASZAMY DO CHATY

Masz ochotę na ciekawą imprezę z przygodami

ZRÓB TO W CHACIE

Do CHATY

Pole tekstowe: Do góry

Już za parę dni, za dni parę

WĘDRUJĄCA RESTAURACJA

otworzy się w

CHACIE NAD WKRĄ

Zostanie tam na lato, może do jesieni

W planie plenerowe przyjęcia.

Inne grillowanie

Gotowanie na ognisku

Dzikie roślinki na naszych talerzach

Spotkanie z ZOMBIE (już są zaproszeni)

Wielkie wędzenie kiełbas i ryb

Lepienie pierogów

Robienie marynat

Mój pyszny chłodnik

Jedzenie paluchami nie tylko przez dzieci

Obiady na brzegu obok dzikiej rzeki

Stare polskie smaki i dotąd nieznane

Uczty i biesiady

Noc dziwów Kupały

Niedziela dla dzieci (planktony też ludzie)

Przedziwne klimaty i troszkę wariactwa

ZAPROŚCIE PRZYJACIÓŁ
SPOTKAJCIE SIĘ Z NMAI

Pole tekstowe: Szybki sos do krewetek

Zamieszajmy razem:

Majonez (zrób to sam, jeżeli masz czas)

Koncentrat pomidorowy (nie za wiele)

Keczup (jak wyżej)

Czosnek dobrze roztarty

Chili (troszkę rozgniecionej suchej papryczki)

Cukier (odrobina)

Kilka kropli soku z pomarańczy i kilka z cytryny

Czarny pieprz (świeżo zmielony)

Whisky (troszeczkę do smaku, może być )

Poczekajmy chwilę, aż się przegryzie.. Gotowe !

Nie bądźmy zasadniczy, można eksperymentować.

Duże szare, surowe krewetki. Mogą być mrożone. (rozmrozić przed pieczeniem)

Grillujemy 3-4 minuty i jemy palcami z sosem i sałatą.

Znikają szybko, nie przesadzać z czasem pieczenia.

Pole tekstowe: Szare na czerwono

AKACJA

TARTA AKACJOWA

Pierwsze czerwcowe popołudnie

Szkoda, że tak szybko przekwitają.

Akacjowy sok znikał błyskawicznie

Z tego będą poziomki, cdn.

Z tego będą pigwowce, cdn.

Z tego będą mirabelki, cdn.

1 czerwca 2012

Budujemy nową wędzarnię

Pierwszy DYM za nami

NIE ROBIMY ZUPY

Pole tekstowe: ZRÓB TO SAM

Te pokrzywy zjedliśmy w maju z makaronem.

Zostały inne POKRZYWY i przepis na

ZUPPĘ POKRZYWOWĄ

Składniki

· pokrzywy, tylko młode liście

· masło nie margaryna, nie mix

· cebula

· ziemniaki

· bulion drobiowy lub wołowy (bez tłuszczu !)

· śmietana

· sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

· świeże zioła z ogródka

Na maśle lekko dusimy posiekaną cebulę, do zeszklonej dodajemy posiekane pokrzywy, po chwili też ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.

Zalewamy bulionem i gotujemy kilkanaście minut.

Przyprawiamy i zaprawiamy śmietaną.

Możemy podać z jajkiem, możemy też zmiksować i zrobić zielony krem.

 

 

Na DZIEŃ DZIECKA

· Butelka białego, półwytrawnego wina

· 100 ml żołądkowej gorzkiej

· Dojrzałe truskawki pokrojone w cząstki

· Świeży ananas pokrojony w kostkę

· Brązowy cukier

· Lód (dodać przed podaniem)

Truskawki i ananasa zasypać cukrem i zostawić na 1/2 godziny, zalać wódką i winem i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Dodać lód i podawać.

 

WYPIJ W TOWARZYSTWIE

Dzieciom nie podawaj.

Róża pomarszczona — Rosa rugosa

UCIERAMY RÓŻĘ

W słoneczny dzień ostrożnie i powoli zbieramy do koszyka płatki róży.

Przebieramy je starannie usuwając małe chrząszcze, które też lubią różę. Nożyczkami odcinamy białe, dolne końcówki płatków kwiatowych. Są gorzkie.

Płatki ważymy i przekładamy do ceramicznej miski, najlepiej makutry. Sypiemy cukier, na jedną część róży dajemy dwie części zwykłego cukru. Energicznie rozgniatamy i ucieramy. Do skutku, aż całość nabierze prawie jednolitej konsystencji, a cukier będzie niewyczuwalny. Dodajemy do smaku sok z cytryny. Chwilę ucieramy i przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy szybko i chowamy w ciemnym miejscu. Niech czeka na dobrą okazję.

PS.

Np. do rogaliczków

6 czerwca 2012

Kwiaty CZARNEGO BZU

Czekają w gotowości.

Wkrótce napiszę co z nich zrobimy

U MATEUSZA

Na chwilę przed otwarciem

 

Sozopol, 2 czerwca 2012

ROBIMY ZUPPĘ najlepszą jaką znam

WIOSENNA ZUPPA JARZYNOWA

Składniki na ok.. 8 porcji

· Pęczek młodej włoszczyzny (duży)

· Pomidor

· Kalafior (trochę)

· Kalarepka 1/2 szt.

· Fasolka szparagowa (garstka)

· Młody zielony groszek (garstka)

· Młode ziemniaki 2-3 szt.

· Koperek

· Natka

· Masło nie masmix

· Śmietana ok.. 100g

· Sól, pieprz, cukier,

· Mąka pszenna 1 łyżka (niekoniecznie)

Warzywa oczyszczamy i myjemy. Ziemniaki dokładnie szorujemy pozostawiając cienką skórkę. Pomidora i kalarepkę obieramy ze skórki. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, pomidora kroimy w kostkę, pora w talarki, kalarepkę w słupki, fasolkę w kawałki. Kalafiora dzielimy na różyczki, kawałki głąba i łodyżki kroimy w kostkę. Grubo siekamy kilka łodyg koperku.

W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła i wrzucamy: marchewkę, pietruszkę, seler, pory, kalarepkę. Chwilę dusimy mieszając. Zalewamy wodą ok.. 2,5 l. Zagotowujemy, wrzucamy kalafiora,, fasolkę, groszek, łodygi kopru. Solimy i dodajemy troszkę cukru. Gotujemy ok.. 15 min. Wrzucamy ziemniaki, a po 5 min. Pomidora. Gotujemy ok.. 10 min., aż ziemniaki będą miękkie. Zaprawiamy zupę śmietaną i mąką. Pieprzymy. Dodajemy łyżkę zimnego masła, posiekany koperek i natkę. Gotowe

PS

Zamiast wody można dodać delikatny wywar z drobiu.

 

 

Bazylia

Cząber

Szczypior czosnkowy

Lubczyk

Pole tekstowe: Wykiełkowały
na balkonie

Schab po warszawsku na EURO

ZACHOWAĆ OGONKI

Ogonki z koperku użyj do zupy lub wykorzystaj przy gotowaniu ziemniaków.

Nastrój NARODOWY

Kurczak po polsku

Nadzienie z wątróbką i koperkiem

Sałatka z makaronu farfale z salami, czarnymi oliwkami, czosnkiem i świeżymi ziołami ze skrzynki

Nie tylko piłką człowiek żyje, nasz tydzień 16— 24 czerwca

Pole tekstowe: Wykiełkowały na grządce

ŻEBERKAMI I LESZCZEM inaugurujemy nową wędzarnię

Pole tekstowe: ZRÓB TO SAM —  przepis na LESZCZA

Składniki

· Duży lub średni leszcz

· Sól

Przygotowania rozpoczynamy dzień wcześniej.

Rybę patroszymy pozostawiając głowę. Dokładnie myjemy. W misce przygotowujemy solankę. Wkładamy rybę i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu.

Wyciągamy rybę z solanki i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub czystą ścierką. Robimy pętelkę do zawieszenia ryby w wędzarni, kilkakrotnie obwiązujemy bawełnianym sznurkiem jej głowę (pod skrzelami) i zawiązujemy sznurek. Rozchylamy brzuch ryby patyczkiem, do środka wkładamy liście pokrzywy i ulubione zioła. Wieszamy rybę w przewiewnym, ocienionym miejscu na 2-3 godziny. Czekamy aż dobrze wyschnie. To ważne. W między czasie „przepalamy wędzarnię” Z suchej ryby wyjmujemy zioła i pokrzywę i wędzimy ok. 3 godzin w ciepłym, gęstym dymie z drzewa owocowego (np.. Z ałyczy) i olszyny. Jeszcze ciepłą rybę podajemy na stół.

Szybko robimy zdjęcie, bo ryba znika w tajemniczy sposób.

Pole tekstowe: ZRÓB TO SAM —  przepis na ŻEBERKA

Składniki

· Ładne żeberka w dużym kawałku

· Sól

· Czosnek

· Zioła (bazylia, cząber, rozmaryn, szałwia, rdest, krwawnik, natka)

· Oliwa

· Pieprz, chili

Przygotowania rozpoczynamy dzień wcześniej.

Żeberka myjemy i  osuszamy. Przygotowujemy marynatę. W moździerzu rozgniatamy czosnek z solą, ziołami i przyprawami, dodajemy oliwę i wyrabiamy na pastę. Żeberka dokładnie smarujemy marynatą i pozostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia przystępujemy do wędzenia..

Wędzimy około 3 godzin w gorącym dymie z drzewa owocowego i olszyny. Gdy uzyskają piękny złoto —pomarańczowy kolor i będą prawie miękkie układamy je na grillu, pieczemy nad żarem ok. 1/2 godziny. Podajemy.

Są również znakomite na zimno do chleba.

Czarny bez a z niego pyszne placki

CZOSNEK ZIELONAWY

Allium oreaceum

Rośnie na łące nad Wkrą, używamy go codziennie, np. do twarożku.

Jest całkiem DZIKI, ale da się lubić.

Delikatny i subtelny.

Zawsze pod ręką

potem dzieci poszły spać

Placki i schabowy (z kostką) przesyłają

POZDROWIENIA z SOZOPOLA

Tak to się zaczęło,

a wianki spłynęły rzeką

WIANKI NAD WKRĄ W NOC KUPAŁY

DŁUGA NOC

DOBRE JEDZENIE

MOCNE TRUNKI

WIEJSKA ZABAWA

DZIECI JUŻ ŚPIĄ

MOCNE TRUNKI PONOWNIE

DOBRE JEDZENIE PONOWNIE

PŁYNĄ WIANKI

Porzeczki

Pianka

Tarta